Anselmi Capitel Foscarino 2021
- Merk:Anselmi
- Artikelnummer:F12
- Beschikbaarheid: Op voorraad
Anselmi Capitel Foscarino 2021
Capitel is in Veneto de benaming voor een enkele wijngaard. Capitel Foscarino is een wijngaard op een zuidelijk gelegen heling, 350 meter boven zeeniveau. De bodem is kalkhoudend en vulkanisch van oorsprong, die eventueel regenwater snel afvoert. De wijngaard is 10 hectare groot en er wordt zo’n 45 hectoliter per hectare geoogst. De selectie van de oogst op de Foscarino is streng en vindt daarom twee keer plaats, 1x in de wijngaard, en later ook in de kelder. De vinificatie begint met een koude maceratie van de most, na pneumatische persen wordt het sap gefermenteerd onder gecontroleerde temperatuur van 16 °C. Na dit proces gaat de wijn 6 maanden in roestvrijstalen vaten met natuurlijke gistcellen, de zogenaamde ‘lie’ rijping, en ondergaat de wijn ‘batonnage’. De laatste 6 maanden rijpt de wijn nog op fles. De wijnen hebben een bewaarpotentie van tien jaar.
Awards:
Oogstjaar 2019 - Due Bicchieri (Gambero Rosso)
Het wijnhuis: Azienda Agricola Anselmi
Roberto Anselmi wordt beschouwd als een van de toonaangevende producenten van witte wijn in Italië. Hij verliet de universiteit in 1975 en begon te werken in de wijnmakerij van zijn vader, waar zij vertrouwden op gekochte druiven. Roberto slaagde er uiteindelijk in zijn droom waar te maken en de wijngaarden terug te kopen die zijn grootvader na de Tweede Wereldoorlog had moeten verkopen.
Hij begon wijngaarden op heuvels te bewerken met een hoge plantdichtheid en door gebruik te maken van de Guyot methode, in tegenstelling tot het pergolasysteem met hogere opbrengsten, zoals gebruikelijk is in de Soave-regio. Zijn klonen van garganega (de witte variant van Soave) zijn de minder productieve, maar kwalitatief betere varianten.
Gefrustreerd door de lage kwaliteit en het algemene gebrek aan ambitie in de Soave-regio, koos Roberto er in 2000 voor om de Soave DOC te verlaten en zijn wijnen aan te duiden als IGT Veneto. Waarbij de wijnen vernoemd zijn naar de wijngaarden. Anselmi is van mening dat zijn wijngaarden het beste eigendom zijn van de Soave streek, maar houdt niet van bureaucratische logica. Anselmi focust zich op 7.000 planten in plaats van 1.200 en drie trossen per plant in plaats van 15. Anselmi hanteert een kwaliteitsgerichte aanpak, beginnend in de wijngaard en zich uitstrekkend tot in de kelder waar koude maceratie en fermentatie bij lage temperatuur wordt toegepast.
Dit resulteert in wijnen met een complex scala aan smaken, van rijke citrus tot rijp geel fruit. De wijnen zijn een mix van de lokale druif garganega, plus kleinere hoeveelheden chardonnay, sauvignon blanc, traminer, pinot bianco en incrocio manzoni. Zijn wijnen kunnen verrassend lang ouderen in verhouding tot de betaalbaarheid. Zo opende Roberto’s dochter Lisa na ruim tien jaar een fles San Vincenzo, nog steeds perfect.
Het gebied: Soave
Soave heeft helaas geen grote reputatie op het gebied van kwaliteitswijnen. Soave is wel populair, maar vooral als een witte wijn voor snelle consumptie, om te drinken zonder er bij na te hoeven denken. Toch liggen hier grote mogelijkheden voor de productie van wijnen van uitstekende kwaliteit. Om zulke wijnen te maken, moet wel aan een aantal voorwaarden worden voldaan. In de eerste plaats moet de wijn van een goede wijngaard komen. Alle goede wijngaarden bevinden zich op de hogere heuvels ten noorden van het stadje Soave, in het deel van de streek dat te boek staat als Soave Classico. Daarnaast is het van groot belang gebruik te maken van de Garganega, de originele druif van de streek. Deze druif verleent de wijnen bij uitstek een eigen karakter. Het gebruik van teveel producerende stokken Garganega, hetgeen nog wel eens wil voorkomen, moet in elk geval worden vermeden. Soaves Garganega druif voelt zich vooral thuis op een hoogte van ongeveer 350 meter, tegen de toppen van de heuvels aan. Daar is het droog, niet mistig, met een lekker windje om de druiven droog te blazen als het geregend heeft. Een Soave die aan de voorwaarden voldoet is een krachtige, maar ook levendige wijn, vol met mooie fruitaroma’s en frisse zuren.
- Herkomst: Veneto, Italië
- Druivensoort: Garganega
- Inhoud: 75 CL
- Smaaktype: Fris, rijp met lange complexe afdronk
- Houdbaarheid: 3-5
- Vinificatie: Rijping op lie met battonnage
- Serveertemperatuur: 8 tot 10 graden
- Glasadvies: Bordeaux glas
- Lekker bij: is met een rijke saus, wit vlees of zachtromige kazen.
Help ons en andere klanten door het schrijven van een review
0 sterren op basis van 0 beoordelingen Je beoordeling toevoegen