Exclusieve wijnen: de vier grote B’s
- Geplaatst op
- Door Nadien de Visser
- 0
Bourgogne, Bordeaux, Barolo en Brunello. De vier hoofdletter B's. Wat maakt deze wijnen zo bijzonder en waarom juist deze wijnen? Is de kwaliteit écht zoveel hoger dan andere wijnen uit deze streken?
Exclusieve wijnen: De vier grote B's
De vier grote B’s: Bordeaux, Bourgogne, Barolo en Brunello. De meeste van ons kennen ze wel. Van naam misschien, want met zo’n prijskaartje denk je toch twee keer na: wat is het verhaal achter deze wijnen? Zijn ze echt zoveel waard?
Het antwoord is ja. Deze vier B’s zijn echt een paar tientjes waard. Sterker nog: het kan niet voor minder gemaakt worden. Het gaat met zoveel passie, toewijding en vakmanschap. Hoor maar eens een wijnboer praten over zijn geliefde druifjes, het is net alsof hij over zijn kinderen praat. Ze worden handgeplukt, uiterst voorzichtig vervoerd en zorgvuldig gesorteerd. Alleen de beste druiven mogen worden gebruikt. De streek, de tradities en de keuzes van de wijnboer bepalen de smaak van de wijn. Lees hieronder een beknopte beschrijving van de wereldberoemde B’s.
Bourgogne
Bourgogne is het gebied van de terroirs. De makkelijkste definitie van terroir is dat je de ‘bodem’ kunt proeven in de wijn. Bourgogne is namelijk ontzettend versplinterd. Niet alleen telt de streek meer dan 100 appellations*. Zelfs binnen één wijngaard kunnen meerdere wijnboeren opereren, die ieder hun eigen wijn met hun eigen stijl maken. Twee druiven, chardonnay voor wit en pinot noir voor rood, delen hier de lakens uit.
Mijn favoriete chars zijn de vettige, romige wijnen, die ruiken naar vanille en boter. Dan moet ik altijd terug denken aan mijn (wijn)vakantie op een kleine camping in Meursault - het walhalla voor deze chardonnays. Perfect met een visje in boter- of roomsaus. De rode Bourgogne, gemaakt van Bourgogne, is verantwoordelijk voor de duurste wijn ter wereld afkomstig van de wijngaard en het gelijknamige wijnhuis Romanée-Conti uit het dorp Vosne-Romanée. Bijzonder aan de rode wijnen uit dit gebied is de verfijning, de complexiteit en de fluwele structuur.
Bordeaux
In tegenstelling tot landgenoot Bourgogne gaat het er in Bordeaux heel anders aan toe. Geen versnippering: hier staan de grote chateaux aan het roer. Dit sinds 1855, toen de classificatie van Médoc werd opgesteld en de wijnen ingedeeld werden in verschillende kwaliteitsklassen. Die classificatie is overigens maar twee keer gewijzigd in al die jaren!
In Bordeaux worden blends gemaakt van cabernet-sauvignon, merlot en cabernet-franc. Aan de kant van Pauillac en Margaux domineert cabernet-sauvignon de blend, wat zorgt voor krachtige wijn met donker fruit en hout aroma’s. Aan de kant van Saint-Emillion en Pomerol is merlot de baas, die vaak de ‘vrouwelijke’ druif wordt genoemd. Merlot geeft de wijn juist een vriendelijke zachtheid mee.
Barolo
Ook in Italië vind je twee van die tegenpolen: Barolo en Brunello. Barolo is een dorpje in de Piemonte, een gebied in het noordwesten van Italië en wereldberoemd om haar rode wijnen. De wijn wordt gemaakt van nebbiolo-druiven. Een moeilijke druif door zijn tere schil en overgevoeligheid. Een ander kenmerk is dat ‘ie barst van de tannines, die getemperd moeten worden. Dat gebeurt onder andere door een lange houtlagering van minstens 24 maanden en 12 maanden op de fles.
Zoals bij veel grote namen in de wijnwereld zitten er grote verschillen in kwaliteit. In een poging onderscheid te maken is er gekeken naar welke wijngaarden de beste Barolo’s leveren - geïnspireerd op de versnippering van Bourgogne. Enkele voorbeelden zijn Canubbi, Bussia en Ginestra. Ook hier is het nog steeds aan de wijnboer of hij die belofte waar maakt. Floraal, delicaat en tegelijkertijd krachtig en complex. Het is slim om een Barolo een paar uur te luchten in een karaf. Heb je mooi de tijd om een risotto met truffel in elkaar te zetten. Wat mij betreft de ingrediënten voor een perfecte avond!
Brunello di Montalcino
Brunello di Montalcino komt uit de gemeente Montalcino in Toscane. De wijn is gemaakt van de sangiovese-druif en behoort tot de wereldtop. Stevig en complex met een kenmerkende kruidigheid. Donker fruit, zoete tabak en de warmte van de Toscane. Net als bij Barolo moet je wel even geduld hebben. Het kan jaren duren voor de wijn op dronk is. Om de tannines te verzachten worden de Brunello’s minstens 4 jaar gerijpt in houten vaten en ondergaan vervolgens nog een flesrijping van 6 maanden, voor ze in de verkoop gaat.
Mocht je een Brunello bemachtigen, vergeet dan niet om de wijn een paar uur van te voren te decanteren. De Brunello is een wijn die even moet acclimatiseren. Tegenwoordig hoor je ook steeds meer over Rosso di Montalcino, als zijnde het kleine broertje van de Brunello. Zeker het proberen waard en iets vriendelijker voor de portemonnee.
Tja, wat kan ik nog zeggen? Wine is bottled poetry.
Reacties
Wees de eerste om te reageren...