Witte en rode wijn
- Geplaatst op
- Door Nadien de Visser
- 0
De rokjesdagen maken plaats voor wind, regen en lange Netflix-avonden. Verfrissende wijnen, die in de zomer zo lekker zijn, maken plaats voor wijnen waarvan je het juist een beetje warm krijgt. Stoofpotje op het vuur, openhaard aan. Het is tijd voor de herfstwijnen.
Ook witte wijn kan in de herfst.
Als je aan de herfst denkt, denk je automatisch aan zwoele rode wijnen. Maar het hoeft niet alleen rood te zijn. Er zijn prachtige witte wijnen, die perfect bij de herfst passen. Mooie voorbeelden vind je in de Rhône. Vaak zijn deze wijnen (deels) hout gelagerd, waardoor er naast het rijpe fruit ook heerlijk geurende houtaroma’s ontstaan.
Aan de top staat Condrieu, een hele kleine appellation in het noorden van de Rhône. Neem bijvoorbeeld die van Domaine Yves Cuilleron. Een intense, volle wijn met aroma’s van perzik, abrikoos, vanille, gebrande noten. Bijzonder om eens te proberen op een speciale avond. Een andere favoriet - die alleen geldt voor de liefhebber van de dikke chardonnay – is de volle wijn uit Nimes van Chateau Paul Blanc. Gemaakt van 80% rousanne en 20% viognier. Roussanne is ook een typische Rhône-druif en zorgt voor bloemen en frisse zuren.
Beide wijnen zijn echte eetwijnen. Die slurp je niet even leeg net als de witte wijn op een zomers terras.
Hartverwarmende rode wijnen
Robuust, zwoel en kruidig. Dat zijn eigenschappen die ik graag zie bij herfstwijnen. Wijnen waarvan je het zelf ook een beetje warm krijgt. Natuurlijk kun je de gebruikelijke Beaujolais of Côtes du Rhône inschenken bij het haardvuur, maar je kunt het ook eens over een andere boeg gooien.
We gaan naar Spanje en treffen daar de druif ‘mencia’ uit de Bierzo-streek. Een druif die je in de wijnwereld steeds vaker tegenkomt. Het wijnhuis Petalos maakt er een prachtige herfstwijn van. Volgens Winefolly het proberen waard als je fan bent van pinot noir en gamay. Wat ze gemeen hebben, is de complexiteit. Zo’n wijn waarin er meerdere lagen te ontdekken zijn. Het is niet alleen (rood) fruit, maar ook bloemen, houtaroma’s en kruidigheid. Een wijn om rustig van te genieten. Bij een pepersteak ;-)
Geef port een kans
Als je het van één wijn wam krijgt, is het wel port. Hoewel je het in de zomer best mag drinken, doe ik dat maar weinig. Des te blijer ben ik wanneer de herfst zijn intrede doet, want ik hou van port!
Het is ook nog eens een wijn die zich subliem laat combineren met allerlei desserts, zoals kaas en chocolade. Wat dacht je van een LBV - kort voor Late Bottled Vintage - met pure chocoladetruffels? Een hemelse combinatie. Verwar de LBV niet met de Vintage Port. Beide komen ze uit één oogstjaar. Een LBV heeft vier tot zes jaar vatrijping ondergaan, terwijl dat bij de Vintage Port maar twee jaar is. Daardoor is de LBV direct drinkbaar als ‘ie op de markt wordt gebracht.
Een andere klassieker bij de port is natuurlijk het kaasplankje. Let er wel even op welke kazen je kiest. Port is krachtig, dus kies kazen die zich niet omver laten blazen. Bij Tawny Port zou ik bijvoorbeeld een kaasplankje serveren met pecorino, gerijpte machego en – de klassieker – Blue Stilton.
-
Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren. Ondertussen SWEN-3 behaald en onderweg naar de vinologenopleiding.
Reacties
Wees de eerste om te reageren...