AIX
Tegenwoordig worden er zeer mooie rose wijnen gemaakt. Het is dan al lang niet meer zo, dat je een rose alleen maar in de zomer drinkt. AIX rosé, of voluit AIX en Provence rosé. Deze frisse rosé komt uit de gelijknamige provincie in Frankrijk, de Provence. Het wijnhuis AIX is iets meer dan een decennia geleden overgenomen door Eric Kurver, een Nederlandse wijnenthousiast. Het wijnhuis stond toen nog bekend onder de naam Domaine la Grande Séouve, maar met de overname werd de naam Domaine Saint Aix en eveneens de overheerlijke AIX rosé geboren. Het domein en de 72 hectare tellende wijngaard bestaan al meer dan honderd jaar, de kwaliteit van de AIX rosé wordt onder andere gewaarborgd door het klimaat, weersinvloeden en de ligging tussen heuvels en bos. Vele zonuren en koele nachten zorgen hier voor de perfecte rijping van de druivensoorten Grenache, Cinsault, Syrah en Counoise.
AIX Rosé
Wederom was het jaartal 2015 een goed jaar voor de AIX rosé, en daarom beloofd ook dit jaartal wederom een prijswinnaar te worden. Een zacht, mild voorjaar volgend door een zonnige zomer deden de druiven sneller rijpen dan 2014. Vandaar dat op 7 september de druiven al werden geplukt. Eenmaal in de kelder werd de wijn langzaam vergist bij de exceptioneel lage temperatuur van slechts zo’n 12 graden Celsius. Resulterend in wellicht wel de beste AIX rosé tot nu toe. De AIX Rosé past perfect bij schaal en schelpdieren zoals oesters en kreeft, maar ook bij wat meer kruidige gerechten, zoals de Oosterse keuken. Maar ook met een mooie salade met bijvoorbeeld garnalen of gerookte zalm. In deze AIX rosé proef je de Provence: bessenfruit, pruimen, karamel en een tikkeltje kruidig. AIX rosé met een evenwichtige smaak is zon en rijpheid in een wijnglas.