Gruber Röschitz Zweigelt Klassik 2021
Sappige wijn met klassieke aroma's verpakt in delicaat fruit. Zure kers en een vleugje zwarte peper. Lichtvoetig en sappig in de smaak, rondeur, lekker soepel, wat room, fijne frisheid. Soepele en lichtvoetige rode wijn.
Gruber Röschitz Röschitz Riesling 2021
Zachte en open geur, licht zwoel met frisse fruit tonen van rijpe peer, lychee en perzik op blik. De smaak is vol en sappig, met tonen van grapefruit, kiwi, groen en gele appel, abrikoos en een aangenaam bittertje. Kleine hoge zuurtjes.
Gruber Röschitz Reipersberg Grüner Veltliner 2022
Dit is toch wel één van de toppers onder de Grüner Veltliner wijnen. Deze DAC Terrasse Reipersberg is prachtig diep strogeel van kleur en heeft een elegante maar ook krachtige stijl.
Gruber Röschitz Reipersberg Grüner Veltliner 2023
Deze Grüner Veltliner 2023 van Gruber Röschitz uit het Weinviertel is een elegante, droge witte wijn met aroma's van groene peper, kruiden en gele pruimen. Sappig, mineralig en perfect gebalanceerd.
Gruber Röschitz
Het wijnhuis: Ewald Gruber
Met eigen inzet heeft Ewald Gruber zijn familiebedrijf in het Weinviertel doen opbloeien. Hij beschouwt en beschouwde het Weinviertel als een Oostenrijkse regio vol onbegrensde potentie. In een tijd waarin de wijngaarden van Niederösterreich en Weinviertel DAC nog niet hoog aangeschreven stonden, heeft hij het bedrijf opgericht. Dit betekende dat er nog vrij haalbare kansen lagen door waardevol terrein te verwerven voor nieuwe wijngaarden.
Het wijngoed bevindt zich in het dorpje Röschitz, een van de beste wijndorpen van het Weinviertel. De ondergrond van de wijngaarden bestaat hier uit een kleilaag die ontstaan is uit graniet, en dus iets anders van karakter is dan de rijke lössgronden uit de omgeving. Het dorp is daarom vermaard om zijn wijnen op basis van Grüner Veltliner en riesling, die hier een bijzondere kracht en mineraligheid krijgen. Het microklimaat van Röschitz wordt duidelijk beïnvloed door de nabijgelegen Manhartsberg. De Manhartsberg is de afscheiding tussen het Wein- en Waldviertel, en dat zorgt voor een uitgesproken frisse bries in de nacht, waarmee mede het mineralige en frisse karakter van de wijnen van het dorp wordt verklaard.
Door de voortdurende uitbreiding van het wijngoed beschikt Gruber ook over historische wijngaarden zoals Stift Altenburg op de Manhartsberg en het befaamde Schloss Maissau. Inmiddels heeft het wijngoed een omvang van 80 hectare bereikt, en dat is flink voor een familiebedrijf. Dat is mogelijk omdat drie van de zes kinderen van Hermine en Ewald Gruber in het bedrijf actief zijn, zodat de taken kunnen worden verdeeld. Zoon Ewald jr. is sinds 2001 verantwoordelijk voor het werk in de kelder. Hij deed zijn opleiding aan de wijnbouwschool van Klosterneuburg en deed praktijkervaring op in Australië en Nieuw-Zeeland. Zoon Christian is verantwoordelijk voor het beheer van de wijngaarden, een taak die hij met passie vervult, overigens samen met zijn vader Ewald, wiens hart ook in de wijngaard ligt. Zij streven naar een perfecte harmonie tussen druif, bodem en klimaat. Bij de stokken die de druiven leveren voor de wijnen ‘Selektion’ en ‘Alte Reben’ worden de opbrengsten in de wijngaarden zeer laag gehouden, om wijnen te kunnen maken met een bijzondere kracht en veel karakter.
Het bijzondere team wordt gecompleteerd door moeder Hermine Gruber en dochter Maria. Hermine is verantwoordelijk voor de boekhouding en de logistiek. Een essentiële rol, want tegenwoordig stellen klanten steeds hogere eisen aan punctualiteit. Bovendien is de export de afgelopen jaren flink gestegen, en dat stelt ook hogere eisen aan de logistiek. Maria houdt zich bezig met de particuliere klanten die het domein bezoeken voor de aankoop van hun wijnen. Net als bij andere wijnen uit de streek is de verkoop op het domein traditiegetrouw heel belangrijk.
Door de twee actieve generaties is Ewald Gruber een bedrijf waar traditie en vernieuwing hand in hand gaan. Vader Ewald heeft de ervaring, zorgt door zijn kennis van de wijngaarden en de verschillen tussen de expositie, ligging, ondergrond en microklimaat voor wijnen die voor een maximale expressie zorgen van hun terroir. In de kelder is Ewald jr. terughoudend met het gebruik van hout, om deze terroirexpressie te behouden. Door een opvoeding op de lie zorgt hij voor meer kracht en diepgang in de wijnen. Een mooi voorbeeld van de vernieuwingen op het domein zijn de wijnen die op de markt zijn gebracht onder de naam Pepp! Modern van smaak en al even modern in hun uitmonstering zullen deze wijnen bij uitstek een jong publiek van nieuwe wijnliefhebbers aanspreken. En dat is extreem belangrijk. Daarvan is men zich bij Gruber zeer bewust. Leve de nieuwe generatie!
Het gebied: Niederösterreich
Oostenrijk heeft het afgelopen decennium zijn naam weten te vestigen als wijnland van kwaliteit. Het begon met mooie witte wijnen, en inmiddels zijn ook de rode wijnen sterk in opkomst. Aan de basis van deze klassewijnen staan de bijzondere terroirs van Oostenrijk. Deze zijn net als in de andere landen van de Europese Unie ingedeeld in officiële wijngebieden. De bekendste Oostenrijkse wijngebieden zijn de Wachau, ten westen van Wenen, en Burgenland, tegen de Hongaarse grens aan.
Maar andere wijngebieden zijn in opkomst, en laten zien dat ook daar mooie wijnen worden gemaakt.
Niederösterreich is een van de drie Oostenrijkse deelstaten die zijn gedefinieerd als een aparte wijnstreek. Naast Niederösterreich staan de eerder genoemde deelstaat Burgenland en de deelstaat Steiermark als regionale wijnstreken in de boeken.
Aan de westkant van Niederösterreich vinden we de wijnstreken Wachau, Kremstal en het Kamptal. Dit zijn zeer belangrijke gebieden voor witte wijnen, die door hun bijzondere terroir en koele klimaat een prachtige diepgang en spanning hebben. Het zuiden heeft ook eigen herkomstbenamingen: Thermenregion en Leithaberg. Daar worden, op de drempel van het Burgenland, mooie rode wijnen gemaakt. De deelstaat Niederösterreich bevindt zich op de noordelijke oever van de Donau, ten noorden, maar ook ten oosten en noordwesten van Wenen, dus als een soort grote halvemaan om de hoofdstad heen, tot aan de zuidkant van de stad toe.
Deze bijzondere streek, van de Donau tot aan de grens met Tsjechië in het noorden en die met Slowakije in het oosten, is het grootste wijngebied van Oostenrijk. Het heeft door zijn omvang en ligging altijd een beetje in de schaduw gestaan van de grote namen, beroemde streken als Wachau en Kamptal.
Een deel van de wijnen uit Niederösterreich draagt de herkomstbenaming Weinviertel DAC of Weinviertel DAC Reserve (sinds 2009), op voorwaarde dat het wijnen zijn die gemaakt zijn van de populairste druif van dit gebied, de Grüner Veltliner.
De ondergrond in dit deel van Niederösterreich is anders dan in de Wachau en de heuvels zijn veel minder steil. Waar de Wachau vooral een ondergrond heeft met veel graniet, heeft Donauland vooral een bodem met löss, en is dus wat rijker en klei-achtig van karakter. In de ijstijden is deze diepe lösslaag gevormd, op de oever van een oerzee, die nu de perfecte bodem vormt voor de wijnstok. Deze bijzondere löss-laag is de grootste van midden-Europa. Alleen in de Verenigde Staten, in Iowa, worden ook zulke grote löss-formaties gevonden, en in China, waar de ‘gele’ rivier zijn kleur dankt aan door erosie weggespoelde gele löss. Het bijzondere van de löss is zijn hoge kalkgehalte. Dat zorgt voor wijnen met een sterke aromatische kracht, en die dan ook zeer karaktervol zijn.