Mocavero
Tussen de Adriatische en Ionische zee
Puglia, of Apulië, vormt de hak van de Italiaanse laars. Het is een regio die bekend staat om zijn olijven, maar ook om de prachtige wijnen die hier worden geproduceerd. Zelfs in de oudheid roemden dichters als Horatius en Plinius de Oudere de wijnen uit dit gebied. Toch werden de wijnen uit deze regio lang vooral gebruikt om andere wijnen in Italië te versterken. Nu niet meer, de laatste decennia slagen veel wijnbouwers erin om prachtige kwaliteitswijnen te maken, gebruikmakend van de uitstekende klimatologische omstandigheden, met veel zon waardoor de druiven goed kunnen afrijpen en met af en toe een frisse zeewind. In Apulië wordt gebruik gemaakt van een grote diversiteit aan druivenrassen die zich juist hier thuis voelen. De primitivo, en de negroamaro, de malvasia en de trebbiano, maar ook minder bekende rassen als de fiano staan aan de basis van verrassend goede wijnen, zowel rood, wit als rosé.
Helemaal onderin de hak ligt de provincie Lecce. Hier kun je de zon zien opkomen boven de Adriatische zee en hem zien ondergaan in de Ionische zee, ondertussen genietend van een heerlijke wijn, bijvoorbeeld van het wijnhuis Mocavero, in de streek Salento.
Mocavero: balans tussen oud en nieuw
Het interessante wijnhuis Mocavero bestaat sinds 1950, hoewel de oprichters al jaren daarvoor mooie wijnen produceerden. Het huis kenmerkt zich door de combinatie van traditie en vernieuwing. Zo wordt vooral gewerkt met de typische druivenrassen van deze streek, de negroamaro, de malvasia nera en de primitivo, maar het aantal wijnstokken per hectare is beperkt en er wordt zeer selectief geoogst, waarbij alleen de best gerijpte druiven worden gebruikt. Ook aan de techniek van wijn maken wordt voortdurend gesleuteld en verbeterd, op zoek naar perfectie. Francesco en Marco Mocavero, derde generatie inmiddels, produceren op 62 hectare een zestiental prachtige wijnen. Stuk voor stuk krachtige, intense wijnen vol van kleur en smaak met mooie fruittonen en ronde zuren. Wijnen waarin de zon doorklinkt, en die samen een mooi palet vormen van de rijkheid en diversiteit van deze boeiende wijnstreek, die inmiddels (net als Mocavero zelf) internationale roem vergaart.
Wij hebben voor u een vijftal rode wijnen geselecteerd die typerend zijn voor Mocavero. Gemaakt van negroamaro, de malvasia nera en de primitivo, wijnen die ondanks de overdadige zon elegant zijn, met mooie tannines, met prachtige tonen van jam, fruit en kruiden. Hoewel iedere wijn weer zijn eigen karakter heeft zijn het stuk voor stuk fantastische begeleiders van gegrild vlees, wild en kazen.
Website:
https://www.mocaverovini.it/en/