Philipponnat
De historie gaat terug tot maar liefst 1522
De historie van de familie Philipponnat in Champagne gaat terug tot maar liefst 1522. In de eeuwen daarna was de familie lange jaren actief in het maken van Champagne. Het traditionele Champagnehuis Philipponnat werd uiteindelijk gesticht in 1910 door Auguste en Pierre Philipponnat. Zij wisten daarbij de hand te leggen op prachtige historische kelders, die hun oorspong hadden in de 18e eeuw. Het huis bevindt zich in Mareuil-sur-Ay, vijf kilometer ten oosten van Epernay, in het hartje van het Champagnegebied.
De koele kelders vormen de perfecte plek om de Champagnes te laten rijpen op de gistcellen en zo de wijn complexiteit en fijne mousse te geven. De wijnen van Philipponnat ondergaan een rijping op fles van minimaal twee jaar, maar meestal zelfs drie jaar. In het geval van de Millésimé is deze periode nog beduidend langer. De wijn van het Clos des Goisses ligt zelfs jarenlang in de kelder, zodat hij zijn frisse en complexe karakter jaren kan behouden.
Philipponnat heeft de beschikking over in totaal 17 hectare wijngaarden, allemaal met de status van Grand Cru. Daarnaast worden druiven bijgekocht van eersteklas producenten uit de omgeving. Er wordt alleen gewerkt met toeleveranciers die een perfecte kwaliteit druiven garanderen en waarmee Philipponnat een langjarige relatie onderhoudt. De productie bedraagt 500.000 flessen op jaarbasis. Voor de wijnen worden voornamelijk Pinot-Noir druiven gebruikt, die de wijnen breedte en complexiteit geven.
Een belangrijk detail bij elke fles die het huis Philipponnat op de markt brengt is een vermelding van de datum van dégorgement, het moment van verwijderen van de gistcellen. Op deze manier is de koper in staat exact te bepalen wat de frisheid van de wijn is.
Het wijngebied: Champagne
Champagne is het meest noordelijke wijngebied van Frankrijk. Ooit werd het als moeilijk ervaren om hier goede wijnen te maken. De noordelijke ligging zorgt in veel jaren voor druiven met veel zuren, die wijnen kunnen opleveren die niet bij iedereen in de smaak vallen. De uitvinding van de mousse wijn door de monnik Dom Perignon bracht daar verandering in. Daarmee werd Champagne in de 18e eeuw getransformeerd tot een echte mousserende wijn. Het geheim van Champagne zit hem in een gisting op fles, waarmee de beroemde mousse worden gevormd. De eerste gisting vindt plaats op gewone vaten, meestal van roestvrij staal, soms van hout. De wijn wordt dan op fles gebracht in het gezelschap van suiker en gistcellen. Er vindt een tweede gisting plaats op fles, waarbij koolzuurgas wordt gevormd. Dit koolzuurgas vormt de basis voor de beroemde mousse in de Champagne. De kwaliteit van de Champagne wordt voor een groot deel bepaald door het niveau van de gebruikte druiven en de duur van de rijping op fles. In de Champagne worden druiven gebruikt die voor een groot deel ook in de wijnen uit de Bourgogne worden verwerkt: Pinot Noir en Chardonnay. Ter aanvulling wordt de Pinot Meunier gebruikt, een druif die als typisch voor het Champagnegebied kan worden beschouwd. De Pinot Noir geeft de wijnen rijkdom en complexiteit, de Chardonnay finesse en frisheid, de Pinot Meunier voegt daar rondeur en sap aan toe.
De duur van de flesrijping bepaalt daarna de complexiteit en de fijnheid van de mousse. Hoe langer de wijn rijpt op de gistcellen, des te fijner en complexer hij wordt. De beste champagnes kunnen tot tientallen jaren op fles rijpen. Als deze periode van rijping is afgesloten, worden de gistcellen door middel van een gyropalette, een systeem wat er voor zorgt dat door langzame beweging de fles op zijn kop komt te staan, de gistcellen als een klein propje naar de hals zakken (rémuage). De flessenhals wordt in een ijsbad gestoken en het propje gistcellen bevriest. Dit bevroren propje wordt uit de fles gehaald en er wordt een klein beetje Champagne teruggedaan, samen met wat suiker (dosage). Deze handeling wordt dégorgement genoemd. De wijn wordt afgesloten met een speciale Champagnekurk en de Champagne is klaar. Het feest van het genieten van een prachtige fles kan beginnen.
URL: