Ruggeri Corsini
Wijnen voor koningen
Er zijn van die plekken die van nature voor de wijnbouw gemaakt lijken te zijn. De Langhe is er zo een, deze heuvelachtige streek in de provincie Cuneo in de Piëmonte. De heuvels liggen tussen de blauwe Middellandse Zee en de ruige Alpen en profiteren van volop zon en een mild klimaat. Het is de streek van de wereldberoemde Nebbiolo druif, het ras dat de Pinot Noir naar de kroon steekt als het er om gaat welke de mooiste wijnen voortbrengt. In de Langhe is dat natuurlijk de Barolo, de ‘koning onder de wijnen, en de wijn van koningen’. Maar de Langhe is meer dan alleen Barolo. Deze streek, begrensd door de schilderachtige Tánaro en de Bórmida rivieren, is een culinair paradijs, waar de witte truffel wordt gevonden en waar bijvoorbeeld abrikozen, perziken en hazelnoten worden geoogst. Een streek ook waar prachtige andere wijnen vandaan komen.
Het wijnhuis Ruggeri Corsini
De keuze van Loredana Addari en Nicola Argamante was dus niet moeilijk; zij verruilden in 1994 een druk stadsleven voor een leven in juist deze prachtige streek, waar ze het wijndomein (Podere) Ruggeri Corsini stichtten, in Montforte d’Alba, één van de honderd mooiste dorpjes van Italië. Corsini is de naam van een buurtschap in Montforte, en Ruggeri de familienaam van Nicola’s moeder, die de twee hielp met het realiseren van hun droom.
Loredana en Nicola hebben allebei een graad in wijnbouw en oenologie, en zijn gepassioneerd aan de slag gegaan. Ze richten zich op kwaliteit, diversiteit én duurzaamheid. Het wijndomein zet in op schone energie, biologische afbraak van afvalwater in helofytenfilters en drastische beperking van chemische bestrijdingsmiddelen en meststoffen. Alleen de valse en echte meeldauw worden, als het echt nodig is, nog met koper- en sulfaatpreparaten bestreden. De heerlijke wijnen worden gebotteld in de lichtste variant van de Albeisa, de typische fles uit de Langhe. Zo besparen ze veel energie, transportkosten en sparen ze het klimaat.
In eerste instantie richtten de wijnmakers zich op de traditionele wijnen voor de Langhe: Barolo, Barbera d’Alba en de Dolcetto d’Alba. Maar sinds een aantal jaar experimenteren ze succesvol met andere druivenrassen, zoals de Pinot Noir (het is bijna vloeken in de kerk, in het hart van Nebbiolo-land), de Chardonnay maar ook de relatief jonge Albarossa. Al met al kunnen ze nu een geweldig breed palet aan wijnen van hoge kwaliteit aanbieden. Volle, complexe en tongstrelende Barolo’s die met elk jaar beter lijken te worden, Dolcetto’s die het glas uitstuiven van fris enthousiasme en de zeer robuuste, stevig alcoholische maar o zo zachte Albarossa. Een wijnhuis voor koningen en gelukkig ook voor gewone stervelingen!
Website: