Château d'Yquem Y 2021
€240,00

Château d'Yquem Y 2021

Château d'Yquem Y 2021 combineert de frisheid van Sauvignon Blanc met de rijke complexiteit van Sémillon. Een levendige wijn met aroma’s van peer, witte perzik en amandel. De lange afdronk biedt tonen van mandarijn en subtiele bitters. ...Meer informatie

Toevoegen aan winkelwagen

Château d'Yquem Y 2021

Exclusieve witte wijn met verfijnde balans tussen frisheid en complexiteit

Château d'Yquem Y 2021 is een unieke witte wijn met een rijke geschiedenis. Oorspronkelijk werd Y gemaakt aan het einde van de oogst, waarbij de laatste druiven – deels aangetast door Botrytis cinerea – voor een ongebruikelijke en complexe wijn zorgden. Sinds 1996 is Y gemoderniseerd, met behoud van zijn kenmerkende frisheid en levendigheid. Vanaf 2004 wordt Y elk jaar geproduceerd door selectief percelen Sauvignon Blanc en Sémillon te oogsten.

De druiven worden op het perfecte moment geplukt: wanneer de Sauvignon Blanc optimaal rijp is en de Sémillon een roze schil heeft ontwikkeld, wat het aromatische potentieel versterkt. Tijdens de fermentatie wordt de wijn nauwgezet gecontroleerd, met lichte persing en temperatuurbeheersing in een speciale, moderne kuipruimte. De rijping vindt plaats op droesem in eikenhouten vaten, waarvan slechts een derde nieuw is, met regelmatig bâtonnage gedurende tien maanden. Het resultaat is een elegante blend met een subtiele mix van voornamelijk Sauvignon Blanc en Sémillon.

Proefnotitie:

Y 2021 is sappig en levendig, met een verfijnde balans tussen de frisheid van de Sauvignon Blanc en de diepgang van de Sémillon. In de neus domineren aroma’s van peer, witte perzik en verse amandel. De complexe afdronk biedt hints van pittige mandarijn, afgewisseld met aantrekkelijke, bittere tonen die lang op de tong blijven hangen.

Onderscheidingen:

96 punten - James Suckling

95 punten - Robert Parker

94 punten - Wine Spectator

Eten dat goed past:

Deze wijn past uitstekend bij gerechten zoals gegrilde vis, kreeft, risotto met citroen en Parmezaanse kaas, en gerechten met een subtiele romige saus.

Over het Wijnhuis:

Château d'Yquem is wereldwijd bekend als het boegbeeld van Sauternes en staat al eeuwenlang synoniem voor uitmuntendheid. Met een geschiedenis die teruggaat tot de 16e eeuw, blijft dit iconische wijnhuis in Bordeaux wijnen produceren die vakmanschap en traditie combineren met innovatie.

  • Herkomst: Sauternes, Bordeaux, Frankrijk
  • Druivensoort: 65% Sauvignon Blanc, 35% Sémillon
  • Inhoud: 75 CL
  • Smaaktype: Fris, levendig, complex
  • Houdbaarheid: 10-15 jaar
  • Vinificatie: Rijpe Sauvignon Blanc gecombineerd met een deel door pourriture noble aangetaste Sémillon, gerijpt in eikenhouten vaten, waarvan één derde nieuw. Afzonderlijk vergist en geblend.
  • Serveertemperatuur: 10-12°C
  • Glasadvies: Bordeaux glas
  • Lekker bij: Deze wijn past uitstekend bij gerechten zoals gegrilde vis, kreeft, risotto met citroen en Parmezaanse kaas, en gerechten met een subtiele romige saus.
Reviews

Help ons en andere klanten door het schrijven van een review


0 sterren op basis van 0 beoordelingen Je beoordeling toevoegen
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »