Cabernet Franc
Cabernet Franc
De Cabernet Franc is een rode druif welke van oorsprong uit het Franse Baskenland komt. De druif is de voorloper van de alom bekende Cabernet Sauvignon. DNA onderzoek maakte namelijk ongeveer 15 jaar geleden duidelijk dat deze Cabernet Sauvignon een kruising is tussen de Cabernet Franc en de Sauvignon Blanc. De druiven lijken veel op elkaar, maar de Cabernet Franc is vroeger rijp dan de Cabernet Sauvignon. Dit zorgt ervoor dat de druif beter bestemd is tegen en kouder klimaat. De overige verschillen tussen de Cabernet Franc en Sauvignon is afhankelijk van de wijngaard, maar over het algemeen is de Cabernet Franc wat fruitger, kruidiger en lichter van kleur. Daarnaast heeft de Cabernet Franc een iets mildere smaak door zijn zachte tannines.
Cabernet Franc en blends
De Cabernet Franc was erg populair in het begin van de 20e eeuw, maar ondertussen wordt de druif grotendeels gebruikt voor blends. In de Franse Bordeaux liggen de meeste Cabernet Franc planten, waar de druiven worden gebruikt voor een blend met de Merlot druif. Het sappige fruit van de Merlot wordt hierbij gemengd met het kruidige karakter van de Cabernet Franc. De druif wordt ook gebruikt bij de beroemde Bordeaux blend, waar tevens de Merlot druif plus de Cabernet Sauvignon druif voor wordt gebruikt. Er komen wel wat cépage wijnen van de Cabernet Franc uit de Bordeaux, maar deze oplage ligt slechts rond de 100 flessen.