Chardonnay
Chardonnay Wijn
Geen andere witte druif is zo wereldberoemd als de Chardonnay. Sterker nog, er is haast geen wijnland die deze druif niet produceert. Dat is niet zo gek, want de Chardonnay heeft door zijn traditioneel productieproces op hout een heerlijke smaak. Denk aan tonen als fruit, citroen, meloen, gras en vanille. Gecombineerd met de hoge zuurgrond, gouden kleuren en een fluweelzacht gevoel in de mond maakt de Chardonnay een druif met wereldberoemde faam.
De chardonnay druif
Een belangrijke reden waarom de druif wereldwijd is aangeplant is zijn opmerkelijke aanpassingsvermogen. Een ander klimaat, warm of koud, de druif past zich gemakkelijk aan. Hierdoor komt de druif naast de Bourgogne overal ter wereld voor, met als hofleveranciers het Amerikaanse Californië, Italië, Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland en Australië. Een ander klimaat betekent ook een andere smaak, en daarom krijgt Chardonnay in warme gebieden zoals Californië een meer tropische smaak en in koude klimaten een groene appelsmaak.
De ontdekking van dit aanpassingsvermogen werd gedaan door wijnmakers in Champagne. Zij gebruikte de Chardonnay druif voor de creatie van hun mousserende wijn, waar zij er al snel achter kwamen dat de smaak veranderde door het klimaat en de terroirs van de Champagne regio. Chardonnay werd dus veelzijdig, maar dit was niet de enige oorzaak van zijn tot nu toe ongekende populariteit. Rijping op hout samen met de Chardonnay druif bleek de gouden combinatie. Deze rijping creëert het eerdergenoemde fluweelzachte gevoel met een tint van heerlijke vanille.
Wereldberoemde Chardonnay
Ook al wordt Chardonnay wijn overal ter wereld geproduceerd, de beroemdste Chardonnay’s komen nog steeds uit Frankrijk. Denk aan de Chablis, Mâcon, Blanc, Kendall Jackson en Laurent Miquel. Maar deze populariteit hoeft niet van alle tijden te zijn, de Bernardus Chardonnay uit het zonnige Californië is bijvoorbeeld momenteel een ongekend populaire witte wijn.