Gewurztraminer
Gewürztraminer
De Gewürztraminer is een witte wijn, sterk geurend, vol en met een kruidige fruitsmaak. De druif is een mutatie van de traminer, een druif vernoemd naar een dorpje genaamd Tramin in het noordoosten van Italië. In de Jura staat deze druif ook wel bekend als de Savignin Blanc, niet te vergissen met de alom bekende Sauvignon Blanc. Het woord “Gewurz” betekent kruidig in het Duits, waar in Duitsland bijna in elke wijnregio de Gewürztraminer wordt verbouwd. Met name in de regio Pfalz en Baden wordt de druif veel verbouwd, waar deze ook wel de naam “Klevner“ heeft.
De wijn: Gewürztraminer
Gewürztraminer heeft een hele mooie goudgele kleur. Deze kleur komt doordat de schil van de druif eigenlijk roze is. Deze pigmenten zie je uiteindelijk terug in de kleur van de wijn. Zoals eerder vermeld is de Gewürztraminer erg sterk geurend. Te herkennen aroma’s zijn rozenblaadjes, grapefruit, lychees en bloesem. Indien je bij een Gewürztraminer niet veel ruikt, dan heeft is de wijn hoogstwaarschijnlijk gemaakt met een overproductie. Mocht je op zoek zijn naar de beste Gewürztraminer, dan komt deze uit waarschijnlijk uit de Elzas. De wijnregio in Frankrijk is de grootste producent van de wijn. De druif doet het namelijk uitstekend op de zware kleigronden die in deze regio liggen.
Combinaties met Gewurztraminer
De Gewürztraminer is door zijn kruidige karakter goed te combineren met gerechten uit de Aziatische keuken. Echter een Gewurztraminer gaat ook heel erg goed met sterk kaas zoals Munster.