Grüner Veltliner
Grüner Veltliner
Grüner Veltliner is de belangrijkste witte druivensoort van Oostenrijk. Maar liefst 32% van de wijnbouw is beplant met deze druif, waar heerlijke droge, frisse witte wijn van wordt gemaakt. Kenmerkend voor de Grüner Veltliner is de kruidige toon van versgemalen peper. Mocht je op zoek zijn naar de mooiste Grüner Veltliner, dan kan je deze voornamelijk vinden in het oosten van het land, zoals de noordoostelijke gebieden Wachau, Kamptal en Krempstal in Niederostereich. Naast deze top 3 komen er ook steeds meer prachtige Grüner Veltliner uit de regio Weinvertal, Wagram en Carnuntum.
Geur en smaak van Grüner Veltliner
Klassieke aroma’s van de Grüner Veltiner zijn onder andere citrusvruchten, steenvruchten, groene salades, linzen, verse groenen bonen en het eerdergenoemde witte peper. Wanneer de wijn meer op leeftijd is zal je ook tonen van honing merken.
Productie van Grüner Veltiner
Er bestaan Grüner Veltliner die wat hout hebben gehad, maar de wijn heeft deze niet per se nodig. Daarom wordt de meeste wijn gefermenteerd in roestvrij stalen tanks of houten vaten die geen eiken smaak aan de Grüner Veltliner geven. Om de beste Grüner Veltliner te ontdekken kan je gebruikmaken van de classificatie van Wachau: Steinfeder, Federspiel en Smaragd. Deze termen staan op de fles aangeveven, wat inhoudt:
Steinfelder - lichtere, fruitige wijn met een alcoholpercentage van maximaal 11,5%
Federspiel - krachtige, gestructureerde wijn met een alcoholpercentage van maximaal 12,5%
Smaragd - rijk, complex en krachtige wijn met een alcoholpercentage van minimaal 12,5%
Grüner Veltliner of Gru-Ve
Schijnbaar was Grüner Veltliner niet goed uit te spreken voor Engelstalige, vandaar dat de witte wijn ook wel bekend staat onder de naam “Gru-Ve”. Wellicht een oude marketingtruc, maar de naam Gruner Veltliner zelf betekent de “groene druif uit Veltlin (een dorp in Tirol). Men dacht in Oostenrijk dat de druif familie was van de toen populaire Roter Velltliner en Früer Roter Veltliner. Echter, via hedendaags DNA technieken is gebleken dat de druif een kruising tussen de traminer en de St. Georgener.