Malbec
Malbec
Malbec is een rode wijn bekend om zijn donkere fruit en diep-paarse kleur. De druif vind zijn oorsprong in de Franse Bordeaux, waar hij voornamelijk wordt gebruikt voor blends. De druif is namelijk erg kwetsbaar, waardoor de Malbec het nooit heeft gered als Franse cépage wijn. Dit kwam mede door een strenge winter in 1965, waarbij 75% van de oogst werd vernietigd. Veel wijnmakers hebben toentertijd de druif vervangen voor de Merlot, aangezien deze minder kwetsbaar is. Echter, uit het plaatsje Cahors komt nog wel degelijk cépage wijn (wijn gemaakt van één druivensoort), waar de Malbec Auxerrois of Côt Noir word genoemd. Bovendien is de Malbec uit Argentinië enorm in opkomst. In 1868 werd de druif door een Franse botanicus genaamd Michel A. Pouget naar Argentinië gebracht. De druif werd geplant in de regio Mendoza en al snel bleek dat de druif uitstekend kon groeien in het Argentijnse klimaat: droog en warm overdag en 's nachts koud. Al snel werden er wijnen gemaakt die even goed of zelfs beter presteerde dan het thuisland van de druif.
Malbec uit Argentinië
Ondertussen is Argentinië met meer dan 76 duizend hectare wijngaard de grootst producent van Malbec ter wereld. Uit de wijnregio Mendozo komt de meeste Malbec, waar de wijngaarden liggen in een grote vallei dichtbij het Andresgebergte. Naast Mendozo komt Malbec uit de wijnregio’s San Juan, Patagonia, Salta en La Rioja. De Argentijnse Malbec is in vergelijking met de Franse Malbec wat kruidiger, voller en ronder.