Merlot
Merlot
De Merlot is een zeer populaire wijn die gekenmerkt wordt door zijn zachte textuur en fruitige karakter. Enerzijds kan de druif gebruikt worden voor het maken van zogenaamde single varietal wijn – één druivenras – met een sappig karakter en tonen van kersen en pruimen. Anderzijds speelt de druif een onmisbare rol in tal van blends. Het is relatief eenvoudig om de Merlot druif te groeien en daarom wordt deze ook aangeplant in andere landen zoals Chili, Zuid-Afrika, Australië, Roemenië, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten.
Merlot en de Bordeaux
Merlot is de meeste aangeplante druif in de Bordeaux, waar de klassieke single varietal wijn voornamelijk uit Pomerol en St-Emilion komen. De Merlot wijn Petrus is ongetwijfeld één van de beroemdste wijnen uit Pomerol, waar wijnen mogelijk tot in de duizenden euro’s worden verkocht. Zoals hierboven vermeld wordt merlot echter grotendeels gemengd tot een Bordeaux blend, welke bestaat uit de druiven Merlot en Cabernet Sauvignon en soms Cabernet Franc.
Merlot en spijs
Merlot is een perfecte rode wijn om te combineren met verschillende gerechten. De wijn gaat erg goed samen met biefstuk, gegrilde kip of een sappige hamburgers. Ook een gerecht met tomatensaus of lam past goed met een Merlot, maar een vis of varkensvlees wordt afgeraden. Als je een alternatief zoekt voor een Merlot, dan zou je ook uit kunnen wijken naar een Zinfandel. Zoek je iets lichter, probeer dan een Syrah.