Pinot Grigio
Pinot Grigio of Pinot Gris
De Pinot Grigio druif, ook wel bekend als de Pinot Gris, komt van oorsprong uit de Elzas regio in Frankrijk. Echter, de wereldwijde populariteit van de druif is te danken aan de Italianen. Want ook al is de druif hetzelfde, de wijnen zijn wel degelijk verschillend. Pinot Grigio heeft een lichte body, is knapperig, fris, heeft tonen van steenvrucht en is een beetje kruidig. De wijnen die voortkomen uit deze druif hebben vaak een erg bijzondere kleur, goudgeel en een vonkeltje roze. Let op bij het inschenken is deze extra goed te zien. Pinot Gris heeft juist een volle body, is rijker, kruidiger en kan bovendien oud worden.
De Pinot Grigio
Het noord-oosten van Italië is het epicentrum van de Pinot Grigio. Met name de regio’s Friuli, Veneto, Trentino-Alto Adige en Venezia-Giulia. Vanuit hier werd en wordt er enorm veel wijn geëxporteerd naar het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Door deze overproductie kreeg de Pinot Grigio helaas een karakterloze wijn met slechte naam. Toch zijn er nog steeds mooie Pinot Grigio’s, met name uit het witte wijngebied Collio. Één van de toppers bij Wijnig is de Pinot Grigio van Vigneti Le Monde. Deze wijn is met recht de topper onder Pinot Grigio's in ons assortiment.
Wat te combineren met Pinot Grigio
De Pinot Grigio is een perfecte begeleider met het voorgerechten: vlees, lichte pastagerechten, maar voornamelijk met zeevruchten. Met name gerechten zoals Tonijn of vis van de barbeque zijn erg goed te combineren met de druif.
De witte wijn kan ook geserveerd worden als aperitief, met name met een heerlijke kaas erbij: manchego, gruyère, munster.