Sémillon
Sémillon
Sémillon is een wijn die niet heel bekend is bij het brede publiek. De echte wijnkenner weet echter dat met Sémillon heerlijke dessertwijnen kunnen worden gemaakt dankzij de Botrytis-schimmel, zoals de Sauternes en Barsac. Door de schimmel kan er namelijk vocht uit de druif verdampen, waardoor het suikergehalte en zo ook geur- en smaakaroma’s toenemen. Dit zorgt voor een zeer zoete sap, wat leidt tot deze heerlijke dessertwijnen. Denk aan aroma’s van abrikoos, mango, perzik en honing. Het hoge suikergehalte werkt ook conserverend, waardoor Sémillon heel goed ouderen. Naast deze dessertwijnen worden er in Frankrijk en Australië ook andere wijn van de Sémillon druif gemaakt, welke vaak worden geblend met de Sauvignon Blanc of de Chardonnay.
Sémillon in Australië
Hunter Valley te Australië staat bekend om zijn heerlijke droge witte wijnen gemaakt van de Sémillon. De Sémillon afkomstig uit dit gebieden ten noorden van Sydney stond zelfs lang bekend onder de naam “Hunter River Riesling”. Er is een onderscheid te maken tussen twee soorten Australische Sémillon’s. De eerste is bijna identiek aan een Sauvignon Blanc: jong, fris, citrus, geen hout, maar wel wat meer delicaat. De andere is Sémillon is meer verouderd, heeft wel gelegen op hout en heeft extra aroma’s als noot en honing.