Amerikaanse wijn
De Verenigde Staten zijn met maar liefst 16000 wijngaarden na Italië, Frankrijk en Spanje de 4e wijnproducent ter wereld. Het overgrote deel van de wijn komt uit de oostkust, waar in 1769 de eerste wijngaard werd opgezet door Spaanse monniken. Snel volgde Europese immigranten dit voorbeeld, waaronder Jean-Louis Vignier, welke in 1830 commercieel wijn verkocht in San Francisco. De kwaliteit van de wijn nam toe en er werd zelfs wijn naar Europa geëxporteerd, maar er kwamen ook tegenslagen voor de Amerikaans wijnindustrie.
Door de drooglegging van 1919 tot 1933 werd de productie en verkoop van alcoholistische drank, en dus ook wijn, verboden. Veel wijnhuizen verdwenen en slechts 140 bleven na de drooglegging operationeel. Deze wijnhuizen konden voornamelijk actief blijven door te produceren voor de kerk, wat wel was toegestaan. Hierna kreeg de industrie ook nog een schop na door de Grote Depressie van de jaren 30, waarna vervolgens de Tweede Wereldoorlog ook niet bepaald een steentje bijdroeg aan de wijnindustrie.
In 1979 was er een grote doorbraak voor de Amerikaans wijnindustrie. Tijdens een wijncompetitie genaamd Judgement of Paris, waar wijn blind wordt geproefd, versloeg een Cabernet Sauvignon uit Californië namelijk een Bordeaux wijn uit Frankrijk. Tot die dag werd gedacht dat de beste Cabernet Sauvignon altijd uit Frankrijk kwam, maar niets bleek minder waar.
Wijnstreken in de Verenigde Staten
Het zonnige Californië is voor maar liefst 90% verantwoordelijke voor de wijnproductie van de Verenigde Staten. Jaarlijks worden in deze staat maar liefst 2,6 miljard flessen wijn geproduceerd! De wijnstreken Napa Valley en Sonoma zijn het meest bekend, waar iconische wijnen vandaan komen zoals die van Robert Mondavi. Andere wijngebieden kan je vinden in Oregon en Washington, twee staten die ten noorden van Californië, en de staat New York. Napa en Sonoma zijn de twee bekendste wijnregio’s van Californië, waar de beste druiven Cabernet Sauvignon en Zinfandel als de beste worden gezien.
Classificatie in de Verenigde Staten
Indien een wijnbouwer wijn produceert met “State” op het etiket, dan moeten de druiven voor minimaal 75% uit dezelfde staat komen. Dit percentage geldt ook indien er “County” op het etiket staat, waarbij de druiven uit een bepaalde county (deel) van de staat moeten komen. Een hogere classificatie is de American Viticultural Area, ook wel AVA. Om deze benaming op het etiket te plaatsen moeten de druiven voor minimaal 85% uit de eigen regio komen. In de Verenigde Staten zijn er ongeveer 90 wijnregio’s die deze benaming mogen dragen.
Aangezien de Verenigde Staten nooit de verdragen van Madrid en Versailles hebben ondertekend, is het land vrij om de naam “Champagne” op het label te plaatsen van mousserende wijnen. Doordat de naam steeds meer werd geassocieerd met slechte mousserende wijnen, kozen de prestigieuze wijnmakers van mousserende wijnen om champagne niet meer te plaatsen op het label.