Duitse wijn
Bij kwaliteitswijnen denkt men niet direct aan Duitse wijn, toch is Duitsland een land waar de beste wijnmakers huizen en kwaliteitswijnen geproduceerd worden. De oorsprong van de Duitse wijn ligt net als bij veel Europese landen in de Romeinse tijd, in Duistland zetten de kloosters de traditie van de wijnbouw voort na die tijd. Wijngaarden, wijnhuizen en wijnen dragen om die reden nog regelmatig namen die daar aan verbonden zijn.
Duitsland behelst een enorme oppervlakte, tock vind wijnbouw -en producte vooral plaats in het zuid-westen van het land. Langs de rivier de Moezel bijvoorbeeld.
Duitse wijn wordt al snel geassocieerd met Riesling en Spätburgunder, toch heeft het lang nog zoveel meer te bieden. Iedere wijnstreek heeft zo haar eigen specialiteit en verbouwd andere druivenrassen.
Duitse wijnstreken
Volgens officiële telling kent Duitsland 13 wijnstreken: Ahr, Baden, Franken, Hessische Bergstraße, Mittelrhein, Mosel, Nahe, Pfalz/Palts, Rheingau, Rheinhessen, Saale-Unstrut, Sachsen en Württemberg. Deze regio's kunnen we weer onderverdelen in een aantal grotere streken, hier komen de bekendste en mooiste wijnen van Duitsland vandaan.
Baden
Baden, een bekende regio in Duitsland, niet alleen van wijn. Lig in het zuiden van Duitsland, aan de grens met Frankrijk en Zwitserland. De terroirs liggen in grote terrassen in de bergen, zelfs tegen steile hellingen aan worden wijnstokken verbouwd. De bodem in deze wijnstreek is divers, met kalk, mergel en koper. Dit bepaald ook direct de typerende smaak van de wijnen uit Baden. Zowel de rode wijnen als witte wijnen worden overal ter wereld geprezen.
Mosel-Saar-Ruwer
De wijnstreek Mosel-Saar-Ruwer, gelegen in het noord-westen van Duitsland aan en om de rivier de Moezel. Tegenwoordig wordt deze streek ook wel enkel de Mosel wijnstreek genoemd. Deze wijnregio staat bekend om haar prachtige witte Duitse wijnen zoals Riesling, Müller-Thurgau en Ebling. De fijne smaak onstaat onder andere door de leisteen, kalk en zandstenen bodem van de terroirs. Deze terrois liggen vaak op de stijle oevers langs de Moezel. Van deze druivenrassen is de prodctie dan ook het hoogst. Ook worden hier blauwe druivenrassen geteeld, de Spätburgunder is hiervan de populairste en meest verbouwde soort. Eén van de bekendste wijnhuizen uit dit gebied, wellicht uit heel Duitsland, is Fritz Haag. Een veel bekroond wijnhuis door onder meer Gault Millau.
Nahe-Rheinhessen
Langs de Rijn liggen een aantal wijnstreken, één daar van is Nahe-Rheinhessen. Twee kleinere Duiste wijnregio's waar de productie van kwaliteitswijnen hoog op de agenda staat. De stad Mainz ligt midden in dit gebied, om die reden wordt dit ook wel de wijnhoofdstad genoemd. Net als veel wijnstreken, bestaat ook de bodem in deze streek uit kalk, klei en zand. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ook hier de nummer één Duitse wijn Riesling, op grote schaal gemaakt wordt. Naast Riesling zijn druivenrassen als Müller-Thurgau, Sauvignon Blanc, Grauburgunder en Weissburgunder de basis voor de witte wijnen. Rode wijnstokken zijn er uiteraard ook, weliswaar in mindere mate, de Spätburgunder is hier wederom de topper.
Pfalz
Pfalz, of Palts, de Duitse wijnstreek met vele wijn records. Het grootse wijnvat, het grootst wijn festival, het grootste feest voor wijnmakers en een museum met de oudste wijn ter wereld. De streek zelf heeft een ligging westen van Duitsland, in een gebied waar veel water stroomt. De meeste geteelde druif is de Riesling, de Silvaner, Müller-Thurgau, Grauburgunder en Weissburgunder zijn eveneens populair. Traditie getrouw is ook dit gebied sterk in witte wijn, toch neem de rode wijn aan populariteit toe. Zo komen er tegenwoordig ook mooi rode wijnen uit dit gebied als Portugeiser en Dornfelder. Wijnhuizen van naam in dit gebied zijn onder andere Knipser en Philip Kuhn.
Rheingau
Net als de meeste gebieden waar de Duitse kwaliteitswijnen vandaan komen, ligt ook de wijnstreek Rheingau aan de rivier de Rijn. Het gebied brengt een groot aantal wijnen voor van de hoogste kwaliteit, dit komt onder andere door de perfecte ligging op het zuiden en natuurlijk de grondstoffen in dit gebied. Het verbouwen van druivenrassen concentreert zich met name op twee rassen de Riesling voor witte wijn en Spätburgunder voor rode wijn.
Duitse wijn classificaties
Duitse wijn heeft net als in andere Europese wijnlanden als Frankrijk, Italië en Spanje een aantal classificaties binnen wijn. De aanduidingen geven aan welke wijn aan welke eisen voldoet, daarmee ook de kwaliteit. De vermelding van de classificatie wordt op het etiket vermeld, dit is beschreven in het Ambtliche Prüfungnummer.
Hoe zijn de classificaties voor Duitse wijnen samengesteld:
- Tafelwein: de classificatie die aanduid dat deze wijn geen specifieke afkomst heeft, er worden geen eisen aan deze wijnen gesteld en zijn vaak laag geprijsd
- Landwein: de classificatie Landwein geeft enkel aan wat het land van herkomst is, deze classifiactie is licht strenger dan Tafelwein
- Qualitätswein: of wel Qualitätswein bestimmter Anbaugebiete (Q.b.A.), deze wijnen kennen een strenge keuring als het gaat om de wijnbouw, het gebied de productie en omzet
- Prädikatswein: ook wel Qualitätswein mit Prädikat, deze wijnen kennen de strengste eisen, hetzelfde als voor Qualitätswein enkel nog nauwgezetter. Deze worden verder onderverdeeld in: Kabinett, Spätlese, Auslese, Beerenauslese, Eiswein en Trockenbeerenauslese
In het nu zijn er enkele aanduidingen bijgekomen, deze kunnen ook vermeld worden op het etiket. Dit zijn 'Classic', 'Selection' en 'Grosses Gewächs'. Deze aanduidingen mogen door wijnhuizen vermeld worden wanneer zijn aangesloten zijn bij een vereniging voor wijmakers van Duits wijn.
Zelf ook een echt fijne Duitse wijn proeven, een Spätburgunder, Riesling of Müller-Thurgau? Wijnen van top huizen vind je bij Wijnig.nl.