Quintodecimo Giallo d'Arles Greco di Tufo 2022
- Merk:Quintodecimo
- Artikelnummer:E13
- Beschikbaarheid: Op voorraad
Quintodecimo Giallo d'Arles Greco di Tufo 2022
De druiven komen van één wijngaard, de Giallo d'Arles wijngaard in Tufo. De wijngaard ligt op 450 meter hoogte en de bodem bestaat uit kalkhoudende klei. De druiven bereiken een optimale rijpheid en ontwikkelen een prachtige goudgele kleur met oranje tonen aan de zon-blootgestelde zijde. De oogst vindt medio oktober plaats als de druiven volledig rijp zijn. De druiven worden geperst en het sap wordt vergist deels (70%) in RVS en deels (30%) in nieuw eikenhout. De wijn rijpt vervolgens nog acht maanden op de fijne lies, waar regelmatig bâtonnage wordt toegepast. Bâtonnage is het rondhusselen van de gistcellen. Het maakt de wijn ronder en romiger van smaak. Quintodecimo noemt deze wijn zelf een 'extreme interpretatie' van greco di tufo. Het is een witte wijn met de structuur van een rode wijn. De naam Giallo d'Arles verwijst naar de kleur geel die 'onze' Vincent van Gogh gebruikte in zijn tijd in Arles. Het is een geel met een klein beetje rood erin, wat overeenkomt met de donkere kleur van de wijn.
Een extreme interpretatie van greco di tufo, volgens de makers zelf. Het is een witte wijn met de structuur van een rode wijn. Geraffineerde smaak van appel, steenfruit en kweepeer, mineralige toets en een lange finale.
Awards:
Oogstjaar 2018 - 90pt (Decanter)
Oogstjaar 2018 - 92pt (Wine Spectator)
Het wijnhuis: Quintodecimo
Het wijnhuis Quintodecimo ligt in het hart van DOCG Taurasi op ongeveer 80 kilometer van Napels. Het landgoed ligt in een bergachtig binnenland dat bekend staat als Irpinia. Hier maken Luigi Moio en zijn vrouw Laura sinds 2001 wijnen, die bij de beste van de streek gerekend kunnen worden. Niet verwonderlijk, want het is Luigi met de paplepel ingegoten. Luigi’s vader, Michele Moio, was namelijk een bekende wijnproducent in Campania. Luigi treedt in zijn voetsporen en volgt een master in landbouwwetenschappen. Na een doctoraat te hebben gehaald in een onderzoekscentrum in Bourgogne, besluit Luigi om terug te keren naar zijn geboortestreek. Dat leidde uiteindelijk tot de geboorte van Quintodecimo, waar hij wetenschap combineert met passie en liefde voor wijn en het gebied. “Voor een geweldige wijn is een geweldige wijngaard nodig”. De wijngaarden worden biologisch bewerkt met groot respect voor de bodem, het microklimaat en de plantendiversiteit van het gebied. Luigi en Laura willen wijnen maken waar het terroir optimaal tot uitdrukking komt. Ze maken geweldige, terroir-gedreven wijnen van lokale druivenrassen als falanghina, greco, fiano en uiteraard aglianico.
Het gebied: Campania
De nabijgelegen Apennijnen zorgen voor onstuimig weer: veel regen, extreme temperaturen en winters met sneeuw. Dat maakt het heel anders dan bijvoorbeeld Toscane. Verwacht in Campania geen zonnige vlaktes, heuvels verschroeid door de zon of brandende hitte. In plaats daarvan vind je hier eindeloos groen met meren, bossen en bergen, die bedekt zijn met kastanje-, beuken en eikenbomen. Campania herbergt een scala aan druivenrassen, waarvan een aantal nergens anders ter wereld te vinden zijn. Fiano, greco en falanghina zijn daar voorbeelden van.
Het belangrijkste druivenras is aglianico, de sterspeler van het subgebied DOCG Taurasi. Taurasi wordt door kenners ook wel de ‘Barolo van het zuiden’ genoemd. Al noemen de echte fans Barolo ‘de Taurasi van het noorden’. Aglianico geeft net als nebbiolo krachtige wijnen met een groot bewaarpotentieel. Het succes van de druif is te danken aan het terroir en de topografie van de Taurasi-streek. De wijngaarden liggen op tenminste 400 meter boven zeeniveau en beschikken over unieke bodems, waaronder kalkhoudende mergel, vulkanische afzettingen en kalksteen. Een DOCG Taurasi moet voor ten minste 85% bestaan uit aglianico en mag worden aangevuld met andere lokale rassen (piedirosso, sangiovese of barbera). De wijn moet drie jaar rijpen, waarvan tenminste één jaar op hout voordat deze mag worden verkocht.
- Herkomst: Campania, Italië
- Druivensoort: Greco
- Inhoud: 75 CL
- Smaaktype: Het is een elegante wijn met een mooie balans tussen het rijpe fruit en de fijne zuren.
- Houdbaarheid: 5-10 jaar
- Vinificatie: vergist deels (70%) in RVS en deels (30%) in nieuw eikenhout. De wijn rijpt vervolgens nog acht maanden op de fijne lies, waar regelmatig bâtonnage wordt toegepast.
- Serveertemperatuur: 8 tot 10 graden
- Glasadvies: Bordeaux glas
- Lekker bij: Lekker bij bruschetta met tomaat, knoflook en basilicum. Ook heerlijk bij salade caprese.
Help ons en andere klanten door het schrijven van een review
0 sterren op basis van 0 beoordelingen Je beoordeling toevoegen