Tiefenbrunner Tiefenbrunner Weissburgunder 'Anna' 2021
€21,95

Tiefenbrunner Tiefenbrunner Weissburgunder 'Anna' 2021

Zacht en sappig, jeugdig en open, levendig, met goede zuren en rijp fruit, een milde afdronk met een fijn bittertje na, mooie kracht en diepgang. ...Meer informatie

Toevoegen aan winkelwagen

Tiefenbrunner Weissburgunder 'Anna' 2021 Alto Adige DOC

Pinot bianco volgens het boekje, heerlijk opwekkend in geur en smaak, met dat typische licht kruidige karakter van deze druif, zacht en sappig, met levendige zuren, een mooie kracht en veel wit fruit. Geniet ‘m bij gerechten met witte asperges, geroo kte zalm of heilbot, kip met groene kruiden, salades.

Tiefenbrunner Weissburgunder 'Anna' 2021 Alto Adige DOC

De Pinot Blanc heeft misschien niet altijd de naam een ‘grote’ druif te zijn, maar in de streek rond Bolzano zijn genoeg voorbeelden te vinden van bijzondere wijnen op basis van Pinot Bianco –zijn Italiaanse naam. Het grote temperatuurverschil tussen dag en nacht in deze bergregio zorgt voor aromatische en uitgesproken krachtige wijnen. Deze Pinot Blanc is de top van wat de streek te bieden heeft. Hij wordt gemaakt op basis van druiven van twee wijngaarden, met stokken die tot vijftig jaar oud z ijn. Druiven uit het rivierdal, bij het dorp Magreid, geven ‘m volheid en kracht. Voor frisheid en spanning wordt gezorgd door druiven van de heuvels bij Kurtatsch, tot een hoogte van 350 meter. Van deze wijngaarden is het kalkgehalte ook hoog, goed voor een mooi mineralig karakter. Dat zorgt voor een wijn met veel verschillende facetten en een bijzondere complexiteit. Voor de gisting worden deels grote eikenhouten vaten gebruikt, om de wijn te laten ‘ademen’, en hem daardoor rijker en voller te maken. Maar 70% rijpt op roestvrij staal, omdat frisheid voor deze heerlijke wijn essentieel is. Een heerlijk glas Pinot Bianco van klasse is het resultaat.

Het Wijnhuis: Tiefenbrunner - Schloss Turmhof

Het huis Tiefenbrunner, met zijn historische vakwerk, ademt de typische gemoedelijke Zuidtiroler sfeer. Het voormalige fort Linticlarus dat op de huidige plek van het Schloss Turmhof stond wordt voor het eerst genoemd in documenten uit 1225. De naam Turmhof wordt sinds 1537 gebruikt. Een nieuwe koers werd ingezet in 1968 door Hilde en Herbert Tiefenbrunner, die begonnen met het bottelen van wijnen die voor consumptie elders dan op het landgoed bestemd waren. Desalniettemin genieten bezoekers, al dan niet op doortocht naar het zonnige zuiden of op de terugweg, ook tegenwoordig buiten op het terras van het Schloss Turmhof van een heerlijk glas wijn. Dat is bij Tiefenbrunner zeker de moeite waard. Men heeft hier een groot assortiment interessante wijnen, van fris wit tot krachtig rood. Bij alle wijnen heeft men zich toegelegd op kwaliteit en op het maken van een wijn die typisch is voor de druif en de wijngaard. Het is vooral Christof Tiefenbrunner, sinds 1983 samen met zijn vrouw Sabine actief is binnen het familiebedrijf, die de wijngaarden heeft gemoderniseerd en het wijnmaken geperfectioneerd. Hij heeft inmiddels een deel van de pergola’s uit de wijngaarden gerooid. Deze fraaie druivenpriëlen zijn heel typerend voor de streek, maar ze hebben als nadeel dat de druiven niet optimaal in de zon hangen. Tegelijkertijd heeft hij het aantal stokken in de wijngaard opgevoerd, eveneens om de kwaliteit te verhogen. De opbrengsten zijn bovendien flink omlaag gegaan. Door alle maatregelen is de totale productie teruggebracht van een miljoen flessen tot zo’n 750.000 jaarlijks. De wijnen komen van 20 ha. eigen wijngaarden en van druiven van enige tientallen hectaren van andere producenten. De productie bestaat hier voor 80% uit witte wijnen, de rest is rood. Voor Alto Adige nogal ongebruikelijk. Bij de meeste wijnboeren ligt het accent op de productie van fruitige, lichte rode wijnen, doorgaans gemaakt voor de Duitse markt. Wit blijkt echter een prima keuze te zijn met het oog op de toekomst. De berghellingen zijn zeer geschikt voor het maken van witte wijnen. Houtrijping wordt hier weinig toegepast. En als de wijn al op hout ligt, dan gaat het meestal om zeer oude grote vaten, die vrijwel geen houtsmaak afgeven. De oogst duurt hier vaak tot in november. Veel wijnliefhebbers zijn zeer gecharmeerd van de frisheid en de elegantie van de wijnen van Tiefenbrunner. Het domein slaagt er in om elke wijn zijn eigen karakter te geven, gebotteld samen met een vleugje frisse berglucht.

Het Gebied; Alto Adige / Südtirol 

Nog maar enkele tientallen jaren geleden was Alto Adige het toneel van ernstige politieke spanningen, compleet met ondergrondse terreurorganisaties. De protesten richtten zich tegen de overdracht van dit gebied door Oostenrijk aan Italië aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Het fraaie berglandschap werd plotseling omgedoopt van Südtitol in Alto Adige. Voor veel van de Duitstalige inwoners een gebeurtenis waar men niet snel aan kon wennen. Nog altijd spreekt een deel van de mensen in deze streek Duits, hoewel het hier vooral vertegenwoordigers van de oudere generaties betreft. Als compromis heeft Alto Adige een autonome status gekregen, waarbij het Duits gelijkgesteld is aan het Italiaans. Verkeers- en plaatsnaamborden in deze streek zijn dan ook consequent tweetalig. Het geeft deze streek een bijna Elzas-achtige uitstraling.

Ook wat de wijnen betreft zijn er overeenkomsten met de Elzas. Net als in deze Franse wijnstreek heeft men de neiging om veel verschillende wijnen te maken van allemaal aparte druivenrassen. Bovendien zijn sommige van deze druivenrassen precies dezelfde. Pinot Bianco (Pinot Blanc) en Pinot Grigio (Pinot Gris) onder andere, evenals de (gewürz)traminer. Alto Adige heeft daar nog populaire rassen als Sauvignon en Chardonnay aan toegevoegd. Voor de rode wijnen is de lokale Lagrein zeer populair, naast druiven van buitenlandse afkomst als Merlot en Cabernet-Sauvignon. De blauwe druiven staan vooral aangeplant in warmere, lager gelegen wijngaarden, gericht op het zuiden en zuidwesten. Het accent bij de aanplant ligt nog altijd op blauw, hoewel het koele bergklimaat erg geschikt is voor witte druiven. Dat klimaat verklaart ook het verschil in stijl met de wijnen uit de Elzas. Die uit Alto Adige zijn gewoonlijk wat frisser en fijner. De hoge ligging van de wijngaarden, tussen de 250 en 1000 meter, staat garant voor deze stijl. De wijngaarden bevinden zich vooral op de zuidelijke hellingen van de valleien van de Etsch (Adige) en de Eisack (Isarco). Ze staan in de winkel met de DOC Südtiroler/Alto Adige, in combinatie met de naam van het druivenras.

 

  • Herkomst: Alto Adige / Südtirol / Italië
  • Druivensoort: Weisburgunder / Pinot Blanc / Pinot Bianco
  • Inhoud: 75 CL
  • Smaaktype: Fris met een afgeronde, gestructureerde fruitigheid
  • Houdbaarheid: 3-5 jaar
  • Vinificatie: 30 % gelagerd op gebruikte eiken vaten / 70 % op stalen tanks
  • Serveertemperatuur:
  • Glasadvies: bordeaux glas
  • Lekker bij: Asperges, maaltijdsalade, (gerookte) vissoorten, wit gevogelte
Reviews

Help ons en andere klanten door het schrijven van een review


0 sterren op basis van 0 beoordelingen Je beoordeling toevoegen
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »