BBQ - Wijn en Spijs
BBQ en wijn!
Als je gaat BBQ'en vraag je jezelf misschien af welke wijnen passen nu bij mijn BBQ-gerechten? Het is een feit dat vlees en vis van de BBQ geen problemen geeft met wijn. BBQ'en geeft het hoofdingrediënt (vlees of vis) een knapperig korstje en een mooie rokerige smaak. Dat vaak vraagt om een wijn met een wat hoger smaakgehalte.
Wat een groot verschil maakt zijn de sauzen die we erbij serveren en we marineren onze ‘slachtoffers’ vaak met pittige, zoute, frisse of zoete ingrediënten. En dan kun je met de wijnkeuze in de problemen raken…
Basis tips:
1. Let op de temperatuur van de wijn: laat de temperatuur van de wijnen niet oplopen tot zomerse temperaturen van 25 graden en hoger. Voor witte wijn wisten we dat al. Ook rode wijn, zelfs de krachtige wijnen houden van een kort verblijf in de ijsemmer. Iets koelen geeft meer fruit en frisheid aan een rode wijn.
2. Vet reageert goed op mousserende wijn: Het mousserende van bier is een voordeel bij veel BBQ-gerechten en vette sauzen. Mousserende wijnen combineren ook fantastisch met vettigheden. En voilà, hier heb je direct een alternatief voor al je bierdrinkers.
3. Rosé wijnen horen bij een veelzijdige BBQ: Kies een mooie rosé en je kunt de gehele BBQ vaak met één type wijn matchen. Zeker de modern gevinifieerde roséwijnen bieden frisheid en voldoende structuur om te passen bij subtiele vis- en schaaldiergerechten en kunnen het ook opnemen tegen de stoere vleesgerechten. Rosé is dus een echte 'alleskunner.'
Let op bij marinades:
Marinades waar witte wijn en rosé bij passen zijn:
Marinades waar rode wijn bij past zijn:
En tenslotte...
Welke wijn bij welke saus?