Biefstuk
Biefstuk en wijn
Biefstuk is de ideale partner voor een rode wijn. Vaak voldoet het om lekker jouw favoriete wijn te kiezen. Maar je kan het nóg mooier maken door te letten op de garing, bereiding en sauzen. Kleine moeite, groot plezier en dat is niet ingewikkeld!
Garing en structuur
Een rode biefstuk temt tannines. Kies dan voor een jongere rode wijn van Cabernet Sauvignon of Malbec. Het rode vlees maakt tannines zacht en prettig.
Hoe vetter het vlees, zoals een ribeye bijvoorbeeld, hoe robuuster de wijn moet zijn. Rode stevige wijn uit de Rhone bijvoorbeeld. Heb je een magere variant, ossehaas of kogelbiefstuk bijvoorbeeld, kies dan voor een Pinot Noir
Op de gril of de barbeque krijg je dat fijne krokante korstje. Dat geeft die bitters die wij als prettig ervaren. Pak dan een wijn van Cabernet Sauvignon uit een warm gebied, zoals Californië of Zuid Afrika. Dichter bij huis vinden we een mooie Rioja die dat bittere korstje ook prettig vindt.
Sauzen
Deze bepalen in grote mate de wijn-spijs beleving. Pepersaus moet je niet combineren met wijnen die een hoog alcoholpercentage hebben of teveel houtrijping hebben gehad. Dat maakt de saus vaak té pittig. Kies voor een rijpe, volle wijn uit de Rhône of een 'SuperTuscan' uit Italië kunnen deze peper goed aan. Rodewijnsaus maakt makkelijk vriendjes met een mooie rode Bordeaux. En drink altijd nét wat betere wijn dan die je in de saus verwerkt. Béarnaise is subtiel en kwetsbaar, die hoort gewoon bij een delicate Pinot Noir of, als je durft, zet gerust een stevige witte Bourgogne zoals Meursault of Montrachet op tafel.
Tsja, nu is een biefstukje bakken ineens veel uitdagender geworden!