Gegrilde kip
Gegrilde kip en wijn
Hmmmm een gegrild kippetje uit de oven, aan het spit of van de gril!De heerlijke geuren als je langs een poelier loopt die zijn kippetjes aan het spit heeft grillen. Je krijgt er direct zin in en dat is juist de bedoeling. Of als je op een (zon)dag geen zin hebt om uren in de keuken te staan en toch een feestmaal voor iedereen (dus ook de kinderen...) wilt serveren. Kip blijkt inderdaad het meest veelzijdige stukje vlees. Leuke bijkomstigheid: Een kip laat zich ook veelzijdig combineren met verschillende wijnen. Hieronder wat tips om de beste combinaties te maken.
Gegrilde kip 'naturel'
Je ziet ze tegenwoordig steeds vaker ook vers gegrild in de supermarkt liggen. Of in een braadzak, klaar om thuis in de oven op te warmen. Frietjes en sla erbij en het feestmaal staat op tafel. Naturel gegrilde kip betekent voor mij met subtiel zout en peper en eventueel overgoten met zijn eigen vocht. De perfecte combinatie hierbij is een witte Bourgogne of een mooie Chardonnay die een subtiele houtrijping hebben gehad. Drink je liever een rode wijn? Ga dan voor een Pinot Noir of een Spätburgunder.
Gegrilde Kip 'piri-piri'
Houd je van pikante marinades, of stevige kruiden op je gegrilde kip? Kies dan voor een zachte Syrah; Les Jamelles, Caudeval, Robert Mondavi of Vallée Blanche.Deze rode wijnen zijn bij uitstek geschikt omdat ze het pikante van de marinade aan kunnen en ook het zachte, vettige van de gegrilde kip versterken. Voor het witte alternatief pak je een Riesling, het liefst eentje met een klein restzoetje.
Gegrilde kip in vette jus met seizoens groenten
Heerlijke seizoensgroenten bij de kip in een dikke jus vraagt om een krachtigere wijn. Een mooie Côtes du Rhone van Guigal of de Crozes Hermitage gaan goed met het vettige van de jus en de vaak uitgesproken smaken van de groenten.
Gegrilde kip verwerkt in een lauwwarme (pasta) salade
Mooie combinatie in een salade die vaak frisse ingrediënten heeft. De lauwwarme gegrilde kip voelt zich daar prima thuis! De beste keus voor de wijn is een Beaujolais, eentje met diepgang en lekker veel fruittonen. Voor liefhebbers van witte wijn is een Italiaanse Pinot Grigio hierbij fantastisch.
Gegrilde kip is een feest en vaak het favoriete eten van kinderen. Voor deze jonge tafelgenoten adviseren wij appelsap; probeer het eens! Het perfecte alcoholvrije alternatief ;-)